Γύρη μελισσών, Χανιά
Προσωρινά χωρίς απόθεμα
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες
πληροφορίες
Περιγραφή
Η γύρη των λουλουδιών είναι αυτή η ανθόσκονη διαφόρων χρωμάτων (από άσπρη, κίτρινη, πορτοκαλί, μωβ έως και μαύρη), που παράγεται από τα φυτά για την επικονίασή τους. Στην επικονίαση βασίζεται ο πολλαπλασιασμός του 87% των ανθοφόρων φυτών σε όλον τον κόσμο, που παρέχουν και το 77% όλων των τροφίμων του ανθρώπου!
Πως φτάνει σε μας
Οι γυρεοσυλλέκτριες μέλισσες συλλέγουν τους κόκκους της γύρης από τα άνθη, προσθέτουν λίγο νέκταρ και το τοποθετούν στην κηρήθρα. Ο μελισσοκόμος μαζεύει τη γύρη με γυρεοπαγίδα που έχει τοποθετήσει στην είσοδο της κυψέλης. Η γύρη καταψύχεται απευθείας στους -18ο C.
Η γύρη περιέχει:
- Πρωτεΐνες (όλα τα απαραίτητα αμινοξέα και στην ιδανική αναλογία)
- Σάκχαρα (αλλά όχι θερμίδες, μια γεμάτη κουταλιά της σούπας περιέχει 45 θερμίδες)
- Λιπίδια
- Λεκιθίνη (σημαντική για το μεταβολισμό των λιπών)
- Μακροστοιχεία και ιχνοστοιχεία
- Βιταμίνες C,E,B/li>
- Φλαβονοειδή (εξαιρετικά αντιοξειδωτικά και αντιμικροβιακά), μεταξύ αυτών τη ρουτίνη
- Καροτενοειδή
- Ένζυμα
- Ωφέλιμους μικροοργανισμούς (προβιοτικά)
- P-κουμαρικό οξύ (ενεργοποιεί το σύστημα αποτοξίνωσης του οργανισμού).