Χαρουπόμελο
Προσωρινά χωρίς απόθεμα
Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες
πληροφορίες
Περιγραφή
Το “χαρουπόμελο”, ή, τυπικότερα, το σιρόπι από χαρούπι είναι μια πηχτή, γλυκιά ουσία, χρώματος σκούρου καφετί και ιδιαίτερης γεύσης. Η χαρουπιά είναι αείφυλλο και μακρόβιο δέντρο, ιθαγενές της Μεσογείου, που καλλιεργείται από την αρχαιότητα για τους καρπούς του, τα χαρούπια, ή ξυλοκέρατα, ή κεράτια (από τα οποία προέρχεται και η λέξη καράτι, καθώς το βάρος του σπόρου των χαρουπιών ορίστηκε ως η πιο μικρή μονάδα μέτρησης για χρυσό και πολύτιμους λίθους)Σήμερα, χρησιμοποιείται σε ψωμί, παξιμάδι, μπισκότα, μπάρες ενέργειας, κλπ, ενώ το σιρόπι χρησιμοποιείται ως γλυκαντικό και υποκατάστατο για τη σοκολάτα: δένει τέλεια με ταχίνι ή άλλες πάστες από σπόρους, με παραδοσιακό γιαούρτι και τυριά. Μπορεί επίσης να καραμελώσει κρεμμύδια ή ως συστατικό για γλυκόξινες σάλτσες ή μαρινάδες.
Συγκομιδή - μεταποίηση
Η μεταποίηση αρχίζει με το άλεσμα των καρπών και το μούλιασμα τους σε νερό για 2 μέρες. Κατόπιν, συλλέγεται το υγρό (ο “μούστος”) με στράγγισμα και συμπυκνώνεται σε σιρόπι. Στο συγκεκριμένο χαρουπόμελο, η συμπύκνωση του υγρού γίνεται υπο πίεση, που κατεβάζει το σημείο βρασμού στους 72 βαθμούς κελσίου, ούτως ώστε να διατηρεί τα θρεπτικά και οργανοληπτικά του χαρακτηριστικά στο μέγιστο.